פרטים עלי

שמי חביבה או בקיצור חבי, ובספרדית: JAVI. בן זוגי ואני העתקנו את מגורינו לשנה לואלנסיה ספרד, מיום 1.12.2011 במסגרת שנת שבתון שלו. אני מתכננת כבר זמן רב לכתוב מחוץ למגירה אבל שלושת התירוצים למה איני יכולה לכתוב, המלווים אותי כצל קבוע: כי אין לי - כוח / כסף / זמן , התאדו מרגע זה. מטרת הבלוג לפרסם דיווחים, חוויות ומידע אודות שהותנו כאן; ואם כבר יש בלוג - לפרסם בהמשך הגיגים ורסיסי חיים שלי, כיד הזיכרון הטובה עלי , בהשראת מרק טווין שאמר:"רקוד כאילו אף אחד לא מסתכל".
מתכונת הבלוג :
חוויותי בואלנסיה, ספרד. כולל: חוויות אישיות, מידע כללי ,תמונות מואלנסיה ומספרד ועוד.
בהמשך: רסיסי חיים , סיפורים משפחתיים ועוד.
! ! DISFRUTAR

מרץ 14, 2012

מבניה המפורסמים של ואלנסיה


וינסנט בלאסקו איבאנז(Vincent Blasco Ibanez)   1867 – 1928
בכל רחבי מחוז ואלנסיה, בעיר הגדולה וגם בעיירות קטנות, תמיד יש רחוב או שדירה על שם בלסקו איבנז. בדיקתי העלתה שמדובר בסופר ואלנסיאני מפורסם, אשר בתקופתו היה הסופר המפורסם ביותר בספרד ומחוצה לה. בין יצירותיו, יצירתו המפורסמת אשר אף הוסרטה (פעמיים): "ארבעת פרשי האפוקליפסה" וכן יצירות נוספות כגון: הספר "דם וחול" וכן נובלות רבות ומוערכות. הגם שלמד משפטים לא עסק בכך כמעט. הוא חלק את זמנו בין פוליטיקה, ספרות ורדיפה אחר נשים. הוא תמך בבעלות הברית במלחמת העולם הראשונה ויצא חוצץ נגד ספרד הקולוניאלית, גם דרך עיתון שייסד בואלנסיה. חייו הסוערים ואכזבתו מהפוליטיקה בארצו, הניעו אותו לעבור לצרפת, שם חי במנטון, עד מותו ב- 1928 יום לפני יום הולדתוה-61 . נחשב מבניה המפוארים והמפורסמים של ואלנסיה, הונצח כיאה וכראוי בעירו ואלנסיה, שהקימה מוזיאון על שמו, בבית שבו חי ואותו תכנן ובו מוצגים קורות חייו ויצירותיו.

חואקין סורוייה (Joaquín Sorolla y Bastida) 1863-1923                            סקרנותי החלה בתחנת הרכבת הגדולה במרכז ואלנסיה הנקראת חואקין סורוייה. לאחר מכן נפלתי שבי בקסמי ציוריו הנפלאים, בעיקר ציורי נוף ופורטרטים. סורוייה אכן נולד בואלנסיה אך יצר גם במדריד וברומא ותמונותיו מוצגות בכל העולם. את חלקן  ראיתי לאחרונה  במוזיאון PRADO במדריד ובואלנסיה עירו, במוזיאון BELLAS ARTES  באולם המוקדש רק לו כמובן .outdoor work is
 coe

אני, קרבאס והטוריה                                                                                                                          בשיטוטי בפארק שמול ביתנו, בערוץ נהר הטוריה, ראיתי פסלים רבים מברזל מעוות, שלא ממש התחברתי אליהם אבל סקרנו אותי דוקא בשל עזות ההבעה שלהן. חקרתי את הנושא ואספתי מידע על הפסל קארבס. אבל לפני שניגש לסיפורו, כמה מילים על נהר הטוריה. העיר ואלנסיה נבנתה לאורך גדות הנהר טוריה, החוצה את העיר ועובר במרכזה לאורך ואלנסיה לאורך 9 ק"מ. אולם לפני מספר שנים הוסט אפיק הנהר ממרכז העיר לצידה, כיוון  שבתקופות החורף בואלנסיה, גאה הנהר והציף את העיר. כיום ערוץ הנחל לשעבר, הרחב והפורה הוא בעצם עיר גנים, פסלים, מרכזי תרבות, מגרשי משחקים ומבנים מרהיבים ביופיים. יאמר לזכותם של התושבים שהביעו מחאה על התוכנית להקים בניינים בערוץ הנחל היבש במרכז העיר, וקיבלו "ריאה ירוקה יפה וארוכה". עם זאת, יש תושבים בעיר האומרים לתיירים המתפעלים – כן, כאן קבורים תקציבי החינוך והבריאות שלנו...

לוקאס קרבאס ( Lucas Karrvaz)                                                                                                                                                                                             נולד ב-1951 בואלנסיה, למשפחה ענייה, ללא רקע אמנותי, וללא כל קשר לעולם האמנות. דוגמאות ראשונות של יצירותיו עשה מבצק כילד, כשהוא מלווה את האפייה של אמו אולם לאחר האפייה לא איפשר לאיש לאכול מהן. בהיותו כבן 13 החליט שחומר הביטוי שלו יהיה ברזל, למד ריתוך ומאז יצר יצירות רבות אותן הציג בספרד  ובעולם וזכה בפרסים רבים כאמן-פסל. באתר שלו מצאתי את ה"אני מאמין" שלו, שמלווה אותו ביצירותיו, כפי שהוא מגדיר זאת: "בחרתי למחזר גרוטאות מתכת בעבודתי כמחווה לחומר שהשיג כבר את שליחותו. האתגר שלי הוא להראות את היופי שקיים בצורות הביטוי הרבות וכיצד כמה חתיכות של ברזל חלוד, מעוות וחסר תועלת, יכולות לבטא ולהעביר רגשות ודאגות. העבודות שלי בדרך כלל משקפות אירועים, עובדות, מעשים, מסורות, רגשות, טרגדיות ואירועים תרבותיים והיסטוריים, כי אני מאמין שאמן חייב להיות היסטוריון הזמן של תקופתו. הייחוד שבסגנון המסוים בו אני עובד  הינו הפיכת הברזל בכוח רגשות ל"פסל חי". אני מתמחה באמנות ציבורית שילוב של אמנות בחללים טבע עירוני."



 



פברואר 23, 2012

LOVERS OF TERUEL הנאהבים מטרואל


LOVERS OF TERUEL         הנאהבים מטרואל
מאז 1997 תושבי טרואל חוגגים את אחד מהחגים החשובים להם:חתונתה של איזבל דה סגורה. כל תושבי העיר מזקן ועד ילד לובשים תלבושות של ימי הביניים והופכים את העיר, שבתיה העתיקים, הכיכרות הספרדיות שלה והגזוזטרות המעוטרות שלה, הופכים אותה לתפאורה מרהיבה והולמת. התהלכנו ברחובותיה השוקקים אבירים, נסיכות, כמרים וסתם עמך ימי ביניימי, אפופים בתחושה ובאוירה של אותה התקופה.
האגדה הרומנטית מהמאה ה-13 מספרת כי בעיירה טרואל היו שתי משפחות עשירות מארסייה וסגורה. דיאגו ממשפחת מארסייה ואיזבל ממשפחת סגורה התאהבו עוד בהיותם ילדים וכאשר הגיעו לפרקם השתוקקו להתחתן. בינתיים משפחת מארסייה ירדה מנכסיה ואביה של איזבל אסר את הנישואין. דיאגו הצליח להגיע להסכם עם אביה של איזבל שאם הוא יעזוב את טרואל ל-5 שנים ויצבור הון אזי כשיחזור, יסכים האב לחתונתו עם אהובת ליבו איזבל. ביום האחרון של 5 השנים אביה של איזבל השיא אותה לאציל דון פדרו. מייד בתום החתונה,הופיע בשער העיר דיאגו מארסייה, כשהוא עשיר מאד ונכון להינשא לאיזבל. דיאגו לא ספר בדיוק את הימים, כמו אביה של איזבל וכשנודע לו דבר חתונתה של איזבל הוא נפל לרגליה והתחנן שתינשא לו, אך כאישה נשואה היא לא יכלה להיעתר כמובן לבקשתו וגם כאשר ביקש רק נשיקה – סירבה איזבל. דיאגו לא יכול היה לשאת את הפרידה מאהובתו, נפל לרגלי אהובתו ונפח את נשמתו. למחרת בזמן הלוויה, הופיעה איזבל, לבושה בבגדי כלה, התקרבה לארונו של דיאגו ולעיני כולם נשקה לו ומתה.שני הנאהבים שלא יכלו לממש את אהבתם, הינו סיפור המלהיב מאז את דמיונם של התושבים, אבל גם כמו שרק הספרדים יודעים, מהווה גם סיבה למסיבה.

מסע החתונה -
ההלוויה







עוף דורס עם ראש של אדם...
פפארצי
גם אני השתלבתי
ובנימה אישית: הגענו לעיר בדרכנו לסרגוסה, לאחר שבמקרה סיפרה לנו פטרישה על החגיגה המיוחדת בסוף השבוע של ה-17.2. חוץ מההתלהבות שלנו לשוטט ברחובות ולספוג את אווירת ימי הביניים ששרתה בכל העיר, ידענו רק במעורפל שיש כאן סיפור אהבה כמו רומיאו ויוליה. כאשר הציגו על הבמה את הסיפור, בספרדית כמובן, ניסינו בן זוגי ואני לפענח את המתרחש על פי הידוע לנו וחיכינו שסופם של איזבל ודיאגו יהיה כסופם של רומיאו ויוליה (סכין, רעל ועוד מיני מרעין בישין), אבל ייחסנו את הגרסה השונה לפערי השפה וההבנה שבין ספרדית, אנגלית ועברית. הייתכן שסיפור זה היוה השראה לשקספיר בסיפור רומיאו ויוליה שלו ולא להיפך, כפי  שחשבנו? האירוע הטרגי של איזבל ודיאגו התרחש בשנת 1217. שיקספיר מיקם את עלילת רומיאו ויוליה במאה ה-13 וכתב את מחזותיו בין השנים 1586 ל- 1616.

ועוד בנימה אישית:סביב כיכר הקתדראלה, בה עמדה הבמה והוצג המחזה, עומדים בניינים עתיקים עם גזוזטרות מעוטרות. כאשר תושבי העיר בלבוש של אצילים ונסיכות עמדו על המרפסות והסתכלו על המחזה, צף ועלה בזיכרוני שירו של שאול טשרנחובסקי "בת הרב ואימה". הבלדה נכתבה בעקבות פרעות אכזריות באוקראינה, בעקבות אנטישמיות חזקה שהתפתחה באירופה עוד בימי הביניים (ותודה לאירית).

מתוך השיר:
אִמִּי, אִמִּי, אוֹמֵר הוּא לִי
יַרְבֶּה רִקְמָה וָשֵׁש.
יִתְלֶה עָלַי רְבִיד זָהָב,
תֹּאכְלֵן קִנְאָה כָּאֵשׁ.

בִּתִּי, בִּתִּי, בִּרְבִיד זָהָב,
עוֹטֶה רִקְמָה וָשֵׁש,
בָּךְ יִסְתַּכֵּל מִן הַגְּזוּזְטְרָה,
כִּי יִזְרְקוּךְ בָּאֵשׁ.



אמי, אמי, הנה הוא שוב,
הנה הוא האביר
הוא פה ביום, הוא פה בליל
נחבא בצל הקיר.

בתי, בתי, אוי ואבוי.
אוי לי, ולך אבוי.
יואר היום ראה אותך
אותו אביר הגוי.

אמי, אמי, אומר הוא לי
ארור עמי מאל
בעולם הזה, בעולם הבא,
חלאת יושבי תבל.

בתי, בתי, ארור האיש
אשר יקבנו אל.
בת רבנים עשרים דורות
את בת רב בישראל.

אמי, אמי, אומר הוא לי
קסום קסמתי לו
אינו אוכל, אינו ישן,
אבד יומו, לילו.

בתי, בתי, אוי ואבוי.
אוי לי, ולך אבוי.
סגר עלינו המצור
סגר מצאת מבור.

אמי, אמי, אומר הוא לי,
ירבה רקמה ושש.
יתלה עלי רביד זהב,
תאכלן קנאה כאש

בתי, בתי, ברבידזהב
עוטה רקמה ושש
בך יסתכל מן הגזוזטרה
כי יזרקוךבאשותודה לזאביק על התמונות הנפלאות שצילם



פברואר 14, 2012

אודות ואלנסיה העיר Sobre València

Valencia  


ואלנסיה (בספרדית ובואלנסית: València) היא עיר נמל במזרחה של ספרד. מקור השם מהמילה valen: ערכי, ראוי. ואלנסיה היא הבירה והעיר המאוכלסת ביותר בקהילה האוטונומית ואלנסיה, שבה שלוש פרובינציות: קסטלון (Castellon), ואלנסיה (Valencia) ואליקנטה (Alicante). במחוזות אלו חיים יותר מארבעה מיליון נפש. ואלנסיה היא העיר השלישית בגודלה בספרד, וה-22 בגודלה באיחוד האירופי ונמצאת לחוף הים התיכון, בערך באמצע החוף המזרחי של ספרד.

אז:
ואלנסיה נוסדה על ידי הרומאים ב-137 לפנה"ס, במקום של עיר איברית קדומה סמוך לנהר הטוריה.
לאורך ההיסטוריה שלה הושפעה מתרבויות רבות: הרומאים, הוויזיגותים, המורים והאראגונים. כל אלו עשו את העיר למרכז תרבותי וכלכלי חשוב.
במאה ה-8 לספירה, הופיעו בספרד מוסלמים ממוצא ערבי בהנהגתו של עבד אל רחמן, צאצא לבית אומיה, שושלת מלוכה מוסלמית. הוא הגיע לקורדובה כאשר לצידו פמליה גדולה ומפוארת, רובם נאמנים לשלטון אומיה. בהגיעו לספרד, נאלץ להילחם לא מעט על שלטונו.
בימי בית אומיה הייתה ספרד (שנקראה אל- אנדלוס) ממלכה משגשגת ביותר. חינוך חינם לעניים, יחסי שלום עם בני דתות אחרות בתוך ספרד, ספריות, אוניברסיטה מוסלמית ראשונה מסוגה, ומסחר פורה גרמו לספרד להיות הממלכה המצליחה ביותר באירופה. עם זאת, התרבות המקומית הושפעה עמוקות מימי השלטון הרומאי ומימי השלטון הוויזיגותי.
ראשיתה של ואלנסיה עם זהות משלה כמדינה עם שלטון עצמי, עם מוסדות משלה ופרלמנט, חלה כאשר ג'יימס הראשון, מלך אראגון כבש והחזיר את ולנסיה לידי הנוצרים מידי המורים וייסד ב-1238 את ממלכת ואלנסיה.
במאות ה -15 וה -16, הפכה ואלנסיה אחת המעצמות הכלכליות הגדולות על חוף הים התיכון. היתה זו תקופה של תור הזהב של ואלנסיה. לאחר ימי הביניים נעצרה בפתאומיות צמיחתה הכלכלית של העיר  והחלה שקיעתה במקביל לשקיעתה של ספרד. במאה ה-19 ספרד איבדה את מושבותיה מעבר לים,  בתחילת המאה נאפוליון ריסק אותה והשליט לזמן מה את אחיו ז'וזף כמלך; בשנת 1874, אלפונסו  XII הוכרז מלך חוקתי על סגונטו (Sagunto)  צפונית לואלנסיה.
ספרד המשיכה בשקיעתה, ובתחילת המאה ה-20 כבר נחשבה למדינה נחשלת. בשנת 1931 הודח מלכה האחרון של ספרד ותמו 439 שנות שלטון מלוכני בספרד (1492- 1931).
בשנת 1936 פרצה מלחמת אזרחים בספרד בין "הלאומנים" בראשותו של הגנרל פרנקו לבין "הרפובליקאים". המלחמה הסתיימה בשנת 1939 בניצחון "הלאומנים". ואלנסיה הייתה בירת ספרד הרפובליקנית במהלך מלחמת האזרחים בספרד בין החודשים נובמבר 1936 ואוקטובר 1937.
בימיו האחרונים, ביקש פרנקו מחואן קרלוס, נכדו של אלפונסו ה-13, אחרון מלכי ספרד, להיות יורשו לאחר מותו ולהנהיג מלוכה חוקתית בספרד. פרנקו עצמו הלך לעולמו בשנת 1975; ואכן ,לאחר מותו של פרנקו, עלה חואן קרלוס למלוכה והביע את תמיכתו בדמוקרטיה. ב-1978 חוקקה החוקה הספרדית. ב-1982 הצטרפה ספרד לנאט"ו וב-1986 לאיחוד האירופי.
כאשר הדמוקרטיה הושבה על כנה, ניתן בשנת 1982 למחוז ואלנסיה הסטאטוס האוטונומי הנוכחי.

היום:
ההיסטוריה של העיר, עכשיו בירת מחוז ואלנסיה, היא עשירה ומגוונת, ומעידה על המורשת המפוארת אשר הפכה אותה לאחת הערים הגדולות בספרד הן ברמה התרבותית והן ברמה הכלכלית.
ואלנסיה היא חבל ארץ משגשג ובו פרדסים, כרמים ושדות אורז. כיום ניתן לראות כיצד האורבניזציה והתעשייה נוגסות פיסה אחר פיסה מהאדמות החקלאיות. התעשיות החשובות הן טקסטיל, צעצועים ומוצרי הנעלה וכן ייצור של קרמיקה ייחודית. אולם בעיר עצמה בתי החרושת הישנים נסגרו  ולזכרם הושארו ארובות אבן אדומה ששימשו את בתי החרושת, כמצבות ארוכות צוואר הפזורות ברחבי העיר. ואלנסיה של ימינו חייבת את המערכת החקלאית הענפה שיש בה למוסלמים. הם בנו מערכות השקיה מסועפות ופיתחו את גידול האורז והתפוזים. במערב לכיוון ההרים, מגדלים בעיקר גפנים המשמשים מקור לתעשיית היין.

שפה - השפה אותה דוברים תושבי ואלנסיה היא השפה הואלנסית (Valenciano) שהיא דיאלקט מקומי של השפה הקטלאנית.

מאז 1991, ראש העיר של ולנסיה היא ריטה ברברה נולה      Rita Barberá Nolla
   
                            
                                   סמל העיר                                        דגל העיר                              

ינואר 25, 2012

YOU SAY TOMATE, I SAY TOMATO

 - J זוהי האות ג'יי או חוטה בספרדית וכאן הוגים אותה כ- ח'.  
זה עלול ליצור כמה סטואציות לא שגרתיות, כמו בעת שישבנו
בבית קפה אחד בכניסה לאזור העיר העתיקה וראינו בבר ממול שלט גדול:                          
חארה כפול ניתן להשיג כאן כל יום ב-1. תרגום: jarra = קנקן.






בטיולינו ברחבי ספרד, מצאנו מבחר מעניין מאד של אזורים=zonas...
למשל:
ז. תעשייתית -  industrial Zona
ז. מסחרית -   Zona comercial
ז. וויי פיי -   Zona  Wi Fi  
ז. עירונית -Zona urbana    
ז. חקלאיתZona agrícola   -  

למדנו שיש בנק גדול כאן – "בנקככה" Bankcaja
ואי אפשר שנעבור ליד אחד הסניפים מבלי נאמר:
למה בנק? ככה...דבילי, אבל ככה זה.
caja אגב, זה קופסה בספרדית (קופסת חיסכון?),
ותחשבו על זה: למה תמיד חזירים שומרים לנו על הכסף?


 
אבל הבנק "שלנו" הוא BBVA והוגים את שמו: BE – BE - U - VE - A ,
מה שנשמע לי תמיד כמו התחלה של בדיחה: BeBe, U & A נכנסו למסעדה...

זה לא רק בגלל שהשפה זרה לנו, אבל הספרדים באמת לא מדברים בשורות ליניאריות אלא שופכים את המילים בערימה, כמו דלי מלא מים צוננים על פרצופך המבולבל. למרות שברור מדיבורנו העילג שספרדית אינה שפת אימנו, גם לו היו לנו ארבע אימהות, עדיין הם בשלהם, יורים בצרורות. עם זאת, מאז שהגענו לספרד, חל שיפור ניכר בהבנתנו את השפה. קודם הבנו כל מילה עשירית ועכשיו אנחנו מבינים כל מילה חמישית. וכעת נסו לקרוא את הקטע לעיל - כל מילה חמישית...
 
וקריצה קטנה לאנגלית:  
   (היא)she = he 
  (הוא)he= who
  (מי) who= me
  (אני) = meאני

ינואר 17, 2012

JOSELITO



חוזליטו
מעניין איך ספרד מחזירה אותי לימי ילדותי ואולי זו שנת השבתון המאפשרת לי רטרוספקטיבה על מארג החיים שלי, לא רק של כאן ועכשיו אלא פריסה רחבה ונינוחה של מארג זה
(פלצני, אני יודעת אבל זה בדיוק מה שאני מרגישה). בקיצור, בדרך ממדריד לואלנסיה ביום הראשון לבואנו, ביקשתי לעבור דרך Utiel עיירה הנמצאת כ-80 ק"מ מערבית בדרך ממדריד לואלנסיה. לפני נסיעתנו קראתי (בויקיפדיה)  על חוזליטו, אביר חלומותי והזמר הנערץ עלי בגיל 5, ואין זה דבר של מה בכך, שכן מאז לא הערצתי אף זמר או זמרת. למדתי שהזמיר הספרדי פרש משירה עקב דעיכת הקריירה שלו, שהושפעה מקולו המתחלף בגיל ההתבגרות.
לפני כשבועיים אכן ראיתי אותו ביו טיוב ושמעתי אותו שר בבגרותו – ואני באמת מצטערת על כך. כיום, כך כתוב, הוא גר ב-Utiel ועוסק בגידול כרמים וביינות.
עקב קוצר הזמן בנסיעה לואלנסיה, דחינו את הביקור המרגש לסופשבוע הראשון שלנו בואלנסיה. בעיני רוחי ראיתי את עצמי, כמו אותן גיבורות של ג'יין אוסטין, המשוטטות להן בשדות ובכרמים  ופוגשות את אביר חלומותיהן.
דמיינתי כיצד תוך כדי שוטטות, אצליח להגיע לביתו ובמקרה הוא יצא לכרמים ואני אציג את עצמי כאחת המעריצות שלו משכבר הימים ומאחר ואין לו הרבה כאלו מן הסתם, הוא יתרגש ונשוחח (באנגלית?) כחברים ותיקים. אני אספר לו איך אמי קנתה לי בשנות החמישים כרטיס להופעה של חוזליטו בארץ, כרטיס לשורה הראשונה מול הבמה, במחיר של 5 ל"י שזה אולי חצי משכורת או משהו כזה, של אז. כדי להצדיק את המחיר היקר, הדגישה אמי שהיתה איתי בהופעה, שכל הזמן כשהוא שר, הביט חוזליטו עלי. לא היתה לי בעיה להאמין לזה, ולכן מה טבעי יותר שאקפוץ אליו הביתה? נסענו ל- Utiel. הדבר היחיד שהיה נכון באינפורמציה שבידי הוא שהעיירה אכן במרחק 80 ק"מ מואלנסיה. הגענו בשעות הצהריים (הסיאסטה), העיירה היתה סגורה ומסוגרת, פשוטה למראה עם מרכז עתיק, האופייני לעיירות כאן בסביבה. הסתובבנו גם בשדות ובכרמים, מקוים שמאחת הוילות המפוזרות בשטח יצא חוזליטו – אבל דבר לא קרה. סתם......חזרנו.
כמובן שלא וויתרתי והעמקתי חקר בנושא, וגיליתי דרך תמונות בגוגל, שביתו של חוזליטו נמצא בקלדרון, שבמחוז ואלנסיה ושהיינו די סמוכים למקום. אנו מתכננים נסיעה נוספת לשם, עם פחות ציפיות מרוממות, ובבתקווה למעט סיפוק מהשלמת המסע הזה.
המשך יבוא....

JOSELITO -  CASA


- Casa de Joselito en utiel :: Calderon, Valencia, Spain Photos :: AllTravels ...- Casa de Joselito en utiel :: Calderon, Valencia, Spain Photos :: AllTravels .Casa de Joselito en utiel :: Calderon, Valencia, Spain Photos ::


CASA DE JOSELITO CALDERON, VALENCIA, SPAIN- Casa de Joselito en utiel :: Calderon, Valencia, Spain Photos :: AllTravels ...- Casa de Joselito en utiel :: Calderon, Valencia, Spain Photos :: AllTravels ...